Værd at vide om dit pas, når du rejser i bilen

Værd at vide om dit pas, når du rejser i bilen

Passet er noget, som langt de fleste danskere har. Vi hiver det frem, når vi skal ud at rejse, og bruger det sjældent til meget mere. Det betyder dog også, at ikke alle ved så meget om passet – her kan du lære mere om passet, så du er klar til næste tur over grænsen.

Passets pris

Hvad koster et pas egentligt? Det er en pris, som nogle gange ændrer sig, og derfor er det ikke altid, at man tænker over det. I dag ser priserne således ud:

  • 115 kr. for børn mellem 0-11 år
  • 142 kr. for børn mellem 12-18 år
  • 627 kr. for voksne mellem 18-folkepensionsalderen
  • 377 kr. for voksne i folkepensionsalderen

Du skal altså ikke smide passet ud ad vinduet på ferien, for det kan blive en dyr affære.

Hvad så, når du kører til Sverige?

Ja, når du kører til Sverige, så behøver du ikke vise dit pas. Det du skal vise er gyldig legitimation med et billede – der gælder dit kørekort altså også.

I Norge, Finland og Island skal du heller ikke vise dit pas. Til gengæld skal du kunne identificeres, og derfor skal du have billedlegitimation med. Igen er passet fint som billedlegitimation, og det kræves også ofte, når man skal flyve eller sejle med færge.

Schengen-samarbejdet

Schengen-samarbejdet handler om, at der er en række lande, som du kan komme til, hvor du ikke skal vise pas. Dette inkluderer blandt andet:

  • Spanien
  • Tyskland
  • Portugal
  • Holland

Og mange flere. Men det er vigtigt, at du her kan bevise dit statsborgerskab, hvis du er i disse lande – og det kræver alligevel dit pas, hvorfor du bør huske dette.

Hvad hvis du mister passet på rejsen?

Mister du dit pas i Danmark, så kan du få udstedt et nyt på borgerservice i alle kommuner.

Men sker det i udlandet er det mere uheldigt. Her skal du anmelde tabet af passet hos politiet, så du har en kvittering for, at det er blevet væk. Herefter går du til den danske ambassade i landet, og de kan så udstede dig et midlertidigt pas, så du kan komme hjem.

Værd at vide om dit pas, når du rejser i bilen

Værd at vide om dit pas, når du rejser i bilen