Hvis du snart skal købe ny bil, har vi her samlet en række praktiske råd til dig, så du ikke er i tvivl om noget, hvis det er første gang, du skal købe en bil.
Der kan godt være nogle ting, du er i tvivl om, når du køber bil første gang, så det håber vi, at vi kan hjælpe dig med at få styr på her.
1 – Er der en kampagne på bilen?
Inden du vælger din nye bil, kan det være en god idé at undersøge, om der er en kampagne på bilen, hvor du tilfældigvis får en masse ekstra udstyr med i købet. Der er tit kampagner hos bilforhandlerne, og her er du som regel heldig at få en masse udstyr med i prisen.
Så hvis du overvejer at købe en bestemt model, kan det være en god idé lige at trække den en måned, hvis du har mulighed for det, da du kan være heldig, at der kommer kampagne på lige netop den model i den tidsperiode, og så får du en masse ekstraudstyr med for samme pris.
2 – Prøv at få noget ekstra med i handlen
Hvis der ikke er kampagne på modellen, men du stadig har et godt øje for gode handler, kan det være en god idé at prøve at få noget ekstra med til din bil, når du snakker med sælgeren hos bilforhandleren.
Der er mange sælgere, der er ivrige efter at sælge biler – det er klart, det er deres job, og ofte er de så ivrige, at de er villige til at smide noget ekstra oven i, hvis det kan få dig til at skrive under på en købsaftale her og nu. Så betyder nogle nye måtter, et par vinterdæk eller lignende ikke så meget for dem.
3 – Service og reparationsaftale
Det kan også være en god idé at overveje at få lavet en service og reparationsaftale på din bil, hvis din forhandler giver dig mulighed for det. På den måde betaler du et lavt fast beløb hver måned, men du skal til gengæld ikke af med noget, hvis der skulle ske noget, og dine serviceeftersyn er også gratis.
Så det kan være værd at overveje, da det giver en meget mere stabil økonomi i løbet af de første 3-5 år, hvor aftalen som regel gælder.
4 – Hav styr på budgettet
Så er det også vigtigt at have styr på budgettet, inden du går ud og køber bil. For der kan være mange omkostninger og udgifter forbundet med at eje en bil. Du skal betale udbetalingen, en afbetaling hver måned, renter, forsikring, grøn ejerafgift samt for service og eventuelle reparationer.
Der er mange, der glemmer at få alle tallene med, når de sidder og regner på, om hvorvidt de har råd til en bil eller ej. Og typisk tænker de kun på den månedlige afbetaling, men glemmer så at der også skal betales eksempelvis forsikring på bilen.
5 – Slå din bil op på nettet
Når du har fået din bil, kan du altid slå den op på nettet, hvis der er noget, du er i tvivl om. Du kan finde dine biloplysninger på mange forskellige sider, og du kan enten vælge at slå den op på modellen eller på nummerpladen direkte.
Det kan være en nem og hurtig måde at finde hjuldata, oplysninger om motoren, hvilken type dæk den bruger osv.
6 – Husk at købe vinterdæk
Mange nye biler bliver leveret med sommerdæk, så derfor er det også vigtigt, at du husker at få købt nogle vinterdæk. Det kan være, du kan lave en god handel med din forhandler, samtidig med at du køber bilen.
Selvom det ikke er lovpligtigt i Danmark at køre med vinterdæk, er det bare rart at have for din og ikke mindst andre trafikanters sikkerhed, så du har en chance for at stå fast på vejen i vintermånederne.
7 – Undersøg om du kan få forsikringen billigere et andet sted
Selvom din forhandler har et samarbejde med et forsikringsselskab, betyder det ikke, at du ikke på et senere tidspunkt kan gå ud og tegne en forsikring hos et andet selskab, hvis du kan få det samme for en lavere pris et andet sted.